Genel Bilgiler

TÜRKÇE VE SOSYAL BİLİMLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

TARİH ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI

 

 

Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Akif PAMUK

Anabilim Dalımız, Atatürk Eğitim Fakültesi bünyesinde lisans eğitimi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ise yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. 4 yıllık lisans öğrenimini tamamlayan öğrencilerimiz tarih öğretmeni olarak mezun olmakta, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında tarih öğretmeni olarak görev yapabilmektedir.

Tarihçe

16 Mart 1848’de Dârülmuallimîn-i Rüşdî olarak açılan; sırasıyla Dârülmuallimîn-i Kebîr, Dârülmuallimîn-i Âliye adını alan Atatürk Eğitim Fakültesi; Cumhuriyetin ilanı ile bir süre Yüksek Muallim Mektebi adıyla anılır. Liselere öğretmen yetiştiren İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü, 1980’de Atatürk Yüksek Öğretmen Okulu, nihayet Marmara Üniversitesi’nin kuruluşu ile 1982 yılında Atatürk Eğitim Fakültesi adını almıştır. Kurumda Tarih Öğretmenliği de eski bölümlerden biri olarak yer almıştır. Bunda fakültenin 1983-1984 yılları arasında dekanı olarak Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız’ın ve 1990-1993 yılları arasında dekanı olan Prof. Dr. Coşkun Alptekin’in önemli katkılarının olduğu söylenebilir. Zaten Tarih Öğretmenliği’nin, A.B.D. olarak 1982 yılında Marmara Üniversitesinin kurulması ve Atatürk Eğitim Enstitüsünün, Atatürk Eğitim Fakültesine dönüştürülmesi ile birlikte Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümüne bağlı olarak kurulmuş olması bunu teyit eder mahiyettedir.

Tarih öğretmenliği A.B.D. olarak kurulduğu 1982 yılında akademik kadroda Doç. Dr. Hüseyin Salman ABD başkanı olmak üzere; Dr. Ekrem Uykucu, Öğr. Gör. Ercan Süel yer almıştır. Şimdi ABD başkanımız olarak görev yapan Prof. Dr. Vahdettin Engin'le birlikte 2019 yılında trafik kazasında kaybettiğimiz Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun ve Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Doç. Dr. Hanefi Bostan, Arş. Gör. olarak yer almıştır.

Anabilim dalımız ilk mezunlarını 1985’te vermiştir çünkü Eğitim Enstitüsü’nden Fakülteye dönüştürüldüğünde ikinci sınıflarını okuyan öğrencileri vardır. Şimdiye kadar binlerce nitelikli ve değerli tarih öğretmeni mezun ettiğini tahmin ettiğimiz Anabilim Dalında 1985 yılında Özcan Mert ve Gülay Öğün Bezer Yardımcı Doçent olarak göreve başlamıştır. 

1986 yılında ise Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (Türk Tarih Kurumu eski Başkanı) atanmış,  Prof. Dr. Mücteba İlgürel kadrolu olmasa da dışarıdan ders vermiştir. Bu süreçte Mustafa Barut, öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Günümüzde Milli Savunma Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Erhan Afyoncu da 1989 yılında Araş. Gör. olarak Anabilim dalında göreve başlamış. Sonraki bir tarihte de Prof. Dr. Yüksel Çelik, Araş. Gör olarak görev yapmıştır.

Bütün bu hocalar, eğitim fakültelerinin 1998 yılında yeni yapılanması çerçevesinde eğitim ya da pür tarih çalışması tercihinde bulunmaları zorunluluğu karşısında, tarih alanında çalışmayı tercih ettiklerinden dolayı 2000 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne geçiş yapmışlardır. YÖK’ün 3.5 artı 1.5 şeklinde bilinen ilk 3.5 yılı Fen-Edebiyatta olmak üzere son 1.5 yılı da Eğitim Fakültesi’nde alan eğitimi ve pedagoji derslerinden oluşan bir programın uygulanması dolayısıyla Fen-Edebiyata giden bu kadronun eğitim tarih öğretmenliği lisans öğrencilerine yine ders vermişler, yine Tarih Öğretmenliği lisans öğrencilerinin hocası olmaya devam etmişlerdir.

Anabilim Dalı kurulduğundan beri görev yapmış A.B.D. başkanlarına bakıldığında; ilk başkanın kurucu sıfatı ile Prof. Dr. Hüseyin Salman olduğu görülür. Anabilim Dalına 1982-1986 yılları arasında başkanlık yapmıştır. Salman’dan sonra A.B.D. başkanlığını, 5 Şubat 1986-14 Temmuz 1989 tarihleri arasında Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu yapmıştır. 2001 yılından 2009 yılına kadar (Yrd. Doç. Dr. ve Doç. Dr. olarak) Prof. Dr. Dursun Dilek, 2009 yılından itibaren ise Prof. Dr. Vahdettin Engin Anabilim Dalı başkanlığını yürütmektedir. 

Dursun Dilek

Prof. Dr. Vahdettin ENGİN

 

 

2022-2023 Yılı Taban Puanları ve Başarı Sıralaması

Üniversite Adı

Programın Adı

Puan Türü

Kont.

En Küçük Puanı

En Büyük Puanı

Marmara Üniversitesi

Tarih Öğretmenliği

Sözel

20

399.379

442.626

 

Çalışma Alanları

Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı mezunları resmî ve özel ortaöğretim kurumlarında, dershanelerde tarih  öğretmeni olarak çalışabilmektedir. Ayrıca araştırma merkezleri, gazete ve dergilerde de görev alabilmektedir.

 

Lisansüstü Eğitim

Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı lisansüstü düzeyde Eğitim Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. Yabancı Dil ve ALES şartının arandığı yüksek lisans ve doktora programına her yıl 5 öğrenci almaktadır.

Sosyal Sorumluluk Projeleri

https://tarihdersietkinlikleri.com/

https://muzedetarihdersi.com/

Burs İmkanları

Türk Tarih Kurumu, çeşitli vakıf ve dernekler

 


Bu sayfa History Teacher Education tarafından en son 11.01.2024 11:59:47 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM